#JuntsTornem

DSCF2020
(Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Patrimoni de la Humanitat. Imatge treta d’un Canal Nou crepuscular)
És clar, el poble valencià no està ben posicionat dins de les coordenades sociopolítiques marcades per la crisi econòmica, per una banda, i pel repte sobiranista català, per l’altre costat. Com a símptomes d’això tenim els següents signes:
a) El maltractament financer i la marginació en matèria d’inversions, duts a terme pel Govern espanyol i ben documentats, entre d’altres, en l’Informe sobre les Balances Fiscals i en els successius Pressupostos Generals de l’Estat.
b) La invisibilitat valenciana en el sistema polític espanyol i els mitjans de comunicació (sobretot, a partir de la liquidació de Radio Televisió Valenciana).
c) El vel que ens fa invisibles, només es alçat per a presentar la imatge d’una comunitat corrupta i balafiadora, boc expiatori de les grans malifetes comeses a Madrid (Gürtel, Cajamadrid), Andalucia (EROs, cursos de formació…), Catalunya (Palau de la Música, el 3%, cas Pujol…), etc.
Davant d’esta situació dolenta, quines són les respostes de la societat valenciana?:
1ª. El Govern valencià està paralitzat en una postura d’enfrontament amb el Govern espanyol de Mariano Rajoy, que demana a crits arribar a pactes que facen possible la seua continuïtat.
2ª. Els partits polítics amb representació parlamentària, centren la seua activitat dins de l’eix polític conservació/conquista del poder, bandejant qualsevol política de recerca de consensos bàsics i necessaris per a la vertebració i el progrés del nostre poble, tret de l’Acord sobre el Finançament i les Inversions, subscrit en octubre de 2015 per TOTS els partits amb representació en les Corts Valencianes, i que va ser recolzat per les Universitats, els sindicats i les organitzacions empresarials.
3ª. L’actitud del poble valencià bascula entre el menfotisme i l’autoodi, i un sentiment de pertinença lleuger, però ben arrelat, capaç de mantindre institucions ancestrals, com ara el Tribunal de les Aigües de l’Horta de València; d’alçar monuments festers i culturals de la importància de les Falles de València, les Fogueres d’Alacant, les Gaiates de Castelló; les festes de Moros i Cristians, el Sexenni de Morella, el Corpus de València, el Misteri d’Elx i de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, amb les seues dances i muixerangues… Símbols de l’esforç unitari i creatiu d’un poble orgullós de la seua identitat. Tot ben adobat amb les notes de les Bandes de Música

Agrupació Musical Santa Cecília del Grau, València
Només podrem eixir d’esta posició d’invisibilitat i de submissió, si les entitats que fan possible el miracle d’esta riquesa cultural dels valencians (a les quals caldrà afegir les associacions de veïns i les AMPA; les organitzacions empresarials i sindicals; les entitats esportives, culturals i festeres; a més dels professionals dels mitjans de comunicació), prenen la decisió de juntar voluntats per a construir polítiques de consens comunitari (fora de la lluita partidista), i aconseguir que el poble valencià estiga en condicions de defensar els seus interessos legítims, alhora que puga aconseguir un protagonisme actiu en la política espanyola, necessari per a atemperar les forces extremes del centralisme espanyolista i de l’afany independentista de Catalunya.
El Consell Valencià de Cultura, en tant que institució estatutària i amb capacitat de interlocució amb la societat civil valenciana, pot ser l’òrgan escaient per a convocar la constitució del Congrés Cívic Valencià, reunió de les diferents veus d’un poble que vol encetar una nova etapa, plena d’esperança per al valencians.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s